Türkiyede Göller ve Oluşumları

Türkiye, göller bakımından çok zengin bir ülkedir. Özellikle Göller Yöresi olarak bilinen İç Anadolu ve Akdeniz bölgesindeki göller, ülkemizin su ihtiyacını ve enerji ihtiyacını giderebilmek için çok özel göller olarak bilinir. Türkiye’deki göllerin büyüklüğü, debisi, akıntı hızı, yönü ve gücü farklı olabilmektedir.

Sadece doğal göller değil, aynı zamanda yapay göller de ülkemizin sınırları içerisinde, sahip olduğumuz göllerdir. Bununla birlikte baraj gölleri de hesaba katıldığında, ülkemiz göl zengini ülkeler ligine girmektedir. Tabii ki tuzlu, acı ve tatlı olan göller de bulunmaktadır.

Peki ülkemizdeki göl çeşitleri neler?

Türkiye’deki Göller ve Oluşumları ile Kısaca Özellikleri

1-Doğal Göllerimiz

Ülkemizdeki doğal göller arasında tektonik göller olan Van Gölü, Suğla ve Büyükşehir gölleri,  ve Hazar Gölü, en çok bilinen tektonik çukurlu sulara sahip göllerdir. Aktaş, Çıldır, Acıgöl, Burdur Gölü, Eber Gölü, Karamuk ve Akşehir gölü de bu göllerden biridir.

2-Karstik-Tektonik Göller

Kovada, Yarışlı, Eğirdir gölü gibi göllerimiz, kireç taşları ve diğer taşların oluşturduğu karstik-tektonik göllerimizdendir.

3-Karstik Göller

Salda ve Kestel gölleri buna örnektir, genelde sadece kireç taşlarının çözünmesi sonucunda bu göller oluşmuştur.

4-Volkanik Göller

Kaldera, maar ve kratelerin karışımından oluşan bu göller arasında en çok bilinenler Meke, Acıgöl, Nemrut ve Gölcük gölüdür.

5-Heyelan Set Gölleri

Heyelan sonucu kopan parçalardan oluşan bu akarsu vadilerine örnek olarak Sülüklü Gölü, Tortum ve Zinav gölleri gösterilebilir.

Ülkemizdeki en büyük göl Van Gölü olurken, 2. sıradaki gölümüz ise Tuz gölüdür.

En fazla göl hangi bölgede?

En fazla göl Akdeniz bölgesinde bulunur, ayrıca göller yöresi de bu bölgemizde yer almaktadır.


Türkiyede Göller ve Oluşumları


Türkiyede Göller ve Oluşumları
YORUMLAR

  1. Demir dedi ki:

    Çok güzel yazı.