Akdeniz Bölgesinde Bulunan Barajlar ve Kısaca Özellikleri
Akdeniz, ülkemizin baraj, nehir ve su kanalları açısından en zengin bölgelerinden biridir. Bu bölgede özellikle Adana ve Antalya’da çok fazla sayıda baraj bulunmaktadır. Bu barajların genel özellikleri aynı olmakla birlikte, debileri, taşıdıkları su kütlesi, oluşturdukları enerji miktarı ve sululuk oranları değişkenlik gösterebilir. Bu durum, yer yüzü şekilleri, iklim ve hava koşullarına bağlı olmakla birlikte, barajın genel özelliğine ve taşıma doluluk oranına da bağlıdır. İşte Akdeniz’de bulunan barajlar ve özellikleri…
Adatepe Barajı
Göksun Çayı üzerinde kurulu olan bu baraj Kahramanmaraş’ta yer alır. 5.500.000 metreküp baraj, 18.60 kilometre karelik bir göl alanına sahiptir. 44.030 hektarlık alanın buradan sulandığını söyleyebiliriz.
Alakır Barajı
Antalya’da bulunan bu baraj, Alakır çayı üzerinde yer alır. 1.600.000 metre küplük hacmi ile bilinen göl, 3.262 hektarlık alanı sular.
Aslantaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali
Osmaniye’de bulunan bu baraj, hem normal sulama barajı hem de hidroelektrik santral olarak bilinir. 8.493.000 metreküp hacme sahiptir ve 149.849 hektarlık alanı sular.
Ayvalı Barajı
Maraş’ta Erkenez Çayı’nın üzerinde bulunan bu göl, özellikle Maraş’ın içme suyu ihtiyacını karşılar. 6.500.000 metreküplük hacme sahiptir ve 1.680 hektarlık alanı sular.
Bademli Barajı
Burdur’da bulunan bu baraj, Aksu Çayı’ndan besleniyor. 1.400.000 metre küp hacme sahiptir ve 4.545 hektarlık alanı sular.
Bunlarla birlikte, Berdan Barajı, Berke Barajı, Çavdır Barajı, Çayboğazı Barajı ve Dim Barajı gibi onlarca barj ve hidroelektrik santral daha vardır.
Akdeniz Bölgesinde Bulunan Barajlar ve Kısaca Özellikleri
