Anonim Halk Edebiyatı, Türleri ve Genel Özellikleri
Söyleneni, yazarı tam olarak bilinmeyen ama halk arasında önemli bir yer tutan nesilden nesile aktarılan edebiyat biçimine Anonim Halk Edebiyatı denir.
Türk Halk Edebiyatı’nın en önemli türlerinden biri olan Anonim halk edebiyatı, İslamiyet öncesi karakteristik edebiyatının niteliklerini taşımaktadır. Kulaktan kulağa aktarılması sonrasında, ilk kimin ağzından ya da kaleminde çıktığı çok da bilinmemektedir. Bilindiğini düşündüğümüz kişilerin aslında tam olarak doğru kişiler olduğuna da emin olamıyoruz. Zaten bu yüzden anonim denilmektedir.
Anonim Halk Edebiyatı ve Özellikleri
Anonim halk edebiyatı, söyleyenin ya da icra edenin tam olarak bilinmediği ve doğal olarak telifinin olmadığı eserleri içerir. Genelde temsilciler, halk ozanları, alimler, veliler ve filozoflardır. Milli ölçü kullanılır ve bentler şiirlerde tercih edilir. Nazım ölçüsü milli olmakla birlikte genelde birimini dörtlükler oluşturur.
Yarım kafiye kullanılır ve sadece bir dil hakimdir. Mecazi ve söz sanatından kaynaklanan söz kalabalığı yoktur. Genelde, konusu halk, milli değerler, din ve övgü ya da yergilerdir. Masallara, hikayelere, fıkralara, tekerlemelere ve geleneksel tiyatrolara, bu eseler anonim olarak aktarılır ve genelde bu minvalde içerikler oluşturulur.
Anonim Halk Edebiyatı Türleri
Anonim Halk Edebiyatının türleri; mani, ninni, söylence, ağıt, türkü, hikaye, efsane, masal, tekerleme ve meddahtır.
Türler kendi aralarında alt türlere ayrılır ve hemen hemen hepsi, belirli kurallar ile birbirinden ayrılır. Genel olarak Anonim halk edebiyatını türküler ve maniler oluşturur. Elbette diğer alanlarda da önemli eserler söz konusudur ancak bunlar çok daha fazla kullanılmaktadır. Sahipleri tam olarak bilinmediği için kullanımları telif hakkı sayılmaz.
Beyazokul.com
Anonim Halk Edebiyatı, Türleri ve Genel Özellikleri
