Aşık Edebiyatı Özellikleri ve En Önemli Şairleri
Aşık Edebiyatı, sözlü edebiyat türleri arasında en çok bilinen edebiyat tarzlarından biridir. Özellikle kaynağı, aşk, insan, doğa ve canlılar olan bu edebiyat türü, 15. Yüzyıl öncesinde daha sık işlenmiştir. Daha çok şiir, koşma ve ağıt türleri olan bu edebiyat, tambura, cura ve bağlama gibi çalgılar ile icra edilmekteydi. İslamiyet sonrasında, dini motifler de eklenerek günümüzdeki son halini almıştır. Aşık Veysel, Aşık Ömer, Aşık Serhat, Aşık Kerem, Aşık Garip, Kayıkçı Kul Mustafa, Erzurumlu Emrah, Ruhsati ve Karacaoğlan gibi çok değerli aşıklar, günümüze önemli eserler bırakmıştır.
Şiirleri halen dillerde olan Aşık Veysel, günümüzde “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı türküsü ile bilinir ve bununla birlikte Köroğlu tarafından yazılan “Benden Selam Olsun Bolu Beyi’ne” adlı şiir de, bu bağlamda en önemli eserlerdendir.
Aşık Edebiyatı’nın özelliklerinden biri de, sözlü olmalarıdır. Tabii ki sonraları cönk adındaki defterlere de eklenmişlerdir. Varsağı, semai ve koşma nazım şekillerini yansıtan Aşık Edebiyatı, hece ölçüsüne göre yazılmıştır. Yarım veya cinaslı kafiyeyi de daha sık işleyen bu edebiyat türü, kişileştirme ve benzetme sanatlarını çokça işler.
Aşık Edebiyatı Özellikleri ve En Önemli Şairleri
