Atatürkün Çok Partili Siyasi Hayata Verdiği Önem

Atatürk, Cumhuriyet’i kurarak halkın kendi kendini yönetme özgürlüğünü kazanmasını hedeflemiştir. Ona göre, devlet yönetimi ancak halkın kendi rızası ile ve hür iradesi ile seçeceği kişiler eli ile yönetilmeli idi. Halk bu bağlamda, dilediğini seçebilme özgürlüğünü elde etmekle birlikte, dilediği zaman seçilme hakkını da kullanabilecekti. İşte ilk başlarda Cumhuriyet Halk Fırkası ile başlayan bu süreç, daha sonra diğer partilerin de açılmasının önündeki engeller kaldırılarak, halkın çok daha geniş bir şekilde seçme ve seçilmesini sağlamıştır.

Atatürk, seçimin sadece bir parti tekelinde olmasını istemiyor bu yüzden çok partili sistemin gelmesini amaçlıyordu. Zira ona göre Cumhuriyet demek, çok seçenekli adaylar arasından en uygun aday veya adayların seçilmesi idi. Tek parti dayatmasının, millet için Cumhuriyet kavramını tam olarak hayata geçirilmemesi anlamına gelebilirdi zira. Çünkü halk, özgür olmak ister, dayatılan parti veya şahısların yerine, çok daha geniş seçenekler arasından dilediğini seçmek ister diye düşünürdü Mustafa Kemal Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk zamanında Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Terakkiperver Halk Fırkası gibi Cumhuriyet Halk Fırkasına iki yeni parti alternatif olarak kurulmuştu.

Her ne kadar Mustafa Kemal Atatürk çok partili siyasi hayatı ön plana çıkarıyor ve destekliyor olsa da, ancak iç ve dış olaylardan dolayı, kendi döneminde bir çok partili seçime şahit olamamıştı. Onun açtığı bu yolda yapılan ilk genel seçim 21 Temmuz 1946 seçimi idi ve bu seçimlerde CHP ile Demokrat Parti yarıştı.


Atatürkün Çok Partili Siyasi Hayata Verdiği Önem


Atatürkün Çok Partili Siyasi Hayata Verdiği Önem
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.