Atatürkün Eğitime Verdiği Önem – Kısaca
Atatürkün Eğitime Verdiği Önemi Gösteren Yenilikler
Atatürkün eğitime verdiği önem büyüktür hatta cumhuriyetin ilanını saymazsak en büyük yatırımlar eğitime yapılmıştır. Bu konuda Atatürk Devrimleri listesine ve kronolojiye bakmak yeterlidir. Esasen Atatürk, ülkemizin inşası için yaptığı reformların büyük bir kısmını eğitim alanında gerçekleştirmiştir. Atatürk’ün eğitime verdiği önemi göstermesi açsından kronolojik sıraya göre bu dönemde yapılan çalışmalara kısaca değinelim:
Millet Mektepleri’nin Açılması
Halkın okuma ve yazmasını arttırmak için bir öğrenme seferberliği düzenlenmiştir. Akşamları vatandaşlar okula gelerek okuma yazma öğrenmekteydiler bu mekteplere millet mektepleri denilmiştir.
Öğretimin Birleştirilmesi
Medreselerin Kapatılması
Sadece dini eğitim veren medreseler eğitim için yeterli değildi ve medreseler kapatlılarak yerlerine üniversiteler açıldı.
Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun
Özellikle yabancıların okulu ülkemizde fazlaydı. Bu kanun ile her önüne gelen izin almadan okul açamayacaktı. Okunacak dersler ise milli eğitimimiz tarafından belirlenmeye başlamıştır.
Harf Devrimi’ne ilişkin kanunun kabulü
Eski arap ve fars alfabeleri bizim geleneğimize uymuyordu. Öğrenmeside zordu çünkü halk Türkçe konuşuyor ama Osmanlıca yazıyordu. Bu nedenle latin alfabesini revize ederek Türk alfabesini kabul ettik.
Güzel Sanatlarda Yenilikler
Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan başlıca beş sanat dalı ile ülkemizde bir çok gelişme yaşandı.
Türk Tarih ve Dil Kurumlarının Kurulması
Türk Tarih Kurumu (kısaca TTK), Türk tarihinin ilk kaynaklardan araştırılması amacı ile kuruldu. Yine Türkçeyi geliştirip, oluşacak sorunları engellemek ve Türkçenin sadece akıcı bir dil olarak kalması için çalışmak amacıyla Türk Dil Kurumu (TDK) Atatürk tarafından kurulan kurumdur.
Atatürkün Eğitime Verdiği Önem – Kısaca
