Atatürkün İletişime Verdiği Önem
Atatürk, bir milletin haber alma hakkının olması gerektiğini biliyor ve bu yüzden iletişime çok önem veriyordu. Mevcut teknolojiler ile sağlanan iletişime ek olarak modern iletişim kaynaklarına erişimi de teşvik ediyordu. Mustafa Kemal Atatürk’e göre, bir millet, ancak sahip olduğu iletişim kaynakları sayesinde diğer milletlerden ve gelişmelerden haberdar olabilir ve çağdaş, modern bir yaşama sahip olabilir.
Bu bağlamda, basın ve yayın organlarına da bir hayli önem vermiş, başta İradei Milliye Gazetesi olmak üzere 1919 yılından başlamak sureti ile bazı gazetelerin basılmasını teşvik etmiştir. Bu gazetelerden biri de Hakimiyeti Milliye gazetesidir.
Aslında 6 Nisan 1920’ye gelindiğinde, artık gerçekten de Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuda ne kadar güçlü düşünceler ve adımlar attığını görebiliyoruz. Zira bu tarihte, Türkiye Cumhuriyeti’nin haber alma kaynağı olan Anadolu Ajansı kurulmuş ve bu ajans, hem yurt içinde hem de yurt dışında çok güçlü haber ağları oluşturmuştur.
Hakimiyeti Milliye’den hemen birkaç ay sonra ise Ceride i Resmiye gazetesinin basılmasını ve yeni olayların günlük olarak servis edilmesini teşvik etmiştir.
1925 ile 1927 tarihleri arasında ise telgraf teknolojisinin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacı ile Telgraf kanunlarını çıkarmıştır. Yine 1927 yılının ortalarında İstanbul radyosunu kara yayına başlar hale getirmesi de, onun iletişime ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Aynı yıl Ankara Radyosunu da faal hale getirmiştir.
Atatürkün İletişime Verdiği Önem
