Beyin Göçü Nedir, Nasıl Önlenir?
Beyin göçü kısaca; bir ülkede yaşayan yüksek öğrenim görmüş, bir mesleğin uzmanı olan tahsilli vatandaşların kendi ülkesindeki imkanları beğenmeyip başka ülkelere gitmesine verilen göç türüdür. Yani kendi yurtlarında öğrenim olan insanların; hayat şartları daha iyi olan başka ülkeye göç etmesidir.
Beyin göçü tahmin edeceğiniz gibi olumsuz bir durumdur. Çünkü eğitim öğretimin son aşamasında sonra yetişen neslin kendi ülkesine hizmet etmek yerine başka ülkeye taşınıp orada hizmet edip, çalışmalar yapması; göç ettiği ülkenin ekonomisini geliştirir. Örneğin Yozgat Tıp fakültesinden mezun olan bir gencin daha iyi maaş ve yaşam şartları için Fransa’ya gitmesi ve orada bir ilaç geliştirmesi gibi… Bu genç kendi ülkesinde kalıp kendi sağlık imkanlarını ve ekonomisini geliştirmek yerine gittiği ülkeye katkı sağlayacaktır.
Beyin göçü genellikle ekonomik sıkıntısı olan, yaşam şartları dünya seviyesine göre düşük olan ülkelerde gerçekleşir.
Beyin göçünü engellemek için ülkenin ekonomik koşullarında iyileştirmeler yapılmalı; her meslekle ilgili vatandaşlara çalışma alanları açılmalıdır. Ayrıca yaşam standartlarında ve toplumsal refahta yapılacak olan ilerlemeci çalışmalar da beyin göçünü engeller.
Beyin Göçü Nedir, Nasıl Önlenir?

Fıkra gibi:
– Hocam beyin göçü nedir?
– Kadının dırdırına, triplerine, taleplerine, mızmızlığına dayanamayan adamın, evi terkedip gitmesine beyin göçü denir :))