Biyoçeşitlilik Nedir? Önemi ve Faydaları
Biyoçeşitlilik nedir ve neden önemlidir kısaca anlatacağız. Biyoçeşitlilik kısaca yerkürede varolan tüm canlı farklılığına verilen isimdir. Yani yeryüzünde biz dahil yaşayan tüm canlılar, deniz ve okyanuslarda yaşayan tüm organizmaların bir arada olduğu bu organik zenginliğe biyoçeşitlilik adı verilmektedir.
Biyoçeşitlilikte farklı türler ve cinsler birbirleriyle sürekli etkileşim halindedir. Yeryüzünde var olan bu farklılık aslında bir zenginliktir. Farkına varmasakta yeryüzündeki tüm canlıların birer hizmet ettiği alan vardır. Doğal sistem dediğimiz bu ekolojik döngü biyoçeşitliliğin verdiği güç sayesinde olur. Biyoçeşitlilik bir zenginliktir.
Biyoçeşitliliğin önemi nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi organizmaların birbirleriyle olan düzeni ve ekolojik sistemin döngüsel ve dinamik olarak çalışabilmesi için biyoçeşitliliğin önemi büyüktür.
Biyoçeşitliliğin faydaları nelerdir?
Biyolojik çeşitliliğin faydaları saymakla bitmez biz kısaca maddeler halinde bunları sıralayalım:
- Bitkiler sayesinde yerküredeki oksijen miktarı dengelenir ve kötü gazların arındırılması gerçekleştirilir. Heyalan, erezyon vs gibi doğal afetlerde engelleyici öneme sahiptir. İnsanoğlunun gerek yiyecek gerek eşya ve malzeme anlamında bir çok tüketimini bitki türleri karşılamaktadır.
- Hayvanların sayesinde bitki türlerin döllenmesi – tozlaması gerçekleşir. Ayrıca yine insanoğlunun tüketim aracıdır.
- Ekosistemsel açıdan sürdürülebilirlik ve doğal yaşam döngüsü biyolojik çeşitliliğin faydalarındandır.
Biyolojik çeşitliliğin azalması ya da sekteye uğraması nedeniyle bozulacak bir ekosistemin telafisi mümkün olmayabilir.
Biyoçeşitlilik azalırsa ne olur?
Çevre kirliği ve doğal afetler ilk akla gelecek durum olacaktır. Kaynaklarda azalma ve dengesiz bir tüketim meydana gelecektir. Doğal biyolojik çeşitlilik azalırsa insanoğlunun kaynak imkanları azalacak, yaşam kalitesi düşecek, hayvan ve bitki türlerinde bir azalma meydana gelecektir.
Biyoçeşitlilik Nedir? Önemi ve Faydaları
