Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?
Canlılar, belirli bir yaşama alanına ve ekosisteme sahip olan, doğan, büyüyen ve ölen varlıklara denir. Ömürleri boyunca yaşamsal döngü içerisinde beslenme, boşaltım, sindirim gibi fizyolojik özelliklere sahip olan bu canlılar, yaşamlarını sürdürmek adına çeşitli fonksiyonları yerine getirmesi gerekir. Farklı özelliklere sahip sistemler olsa da, aslında mekanizma olarak aynı sistemlere sahiptirler.
Bitkiler CO2 yani Karbondioksit ile solunum yaparken ve açığa O2 yani oksijen çıkarırken; hayvanlar O2 ile solunum yapıp CO2 açığa çıkarır. Ya da memeliler akciğer solunumu yaparken, böcekler trake ve balıklar solungaç solunumu yapabilir. Ancak, hepsi de solunum ortak özelliklerine sahiptir. Dilerseniz gelin diğer ortak özelliklere değinelim.
Canlıların Ortak Özellikleri
Hücresel Yapıda Olma
Tüm canlılar, tek hücre, iki hücre veya çok hücreli olabilir. İnsanlar çok hücreli canlılarken, amip tek hücrelidir.
Beslenme ve Boşaltım
Tüm canlılar, belirli beslenme ekosistemlerine sahiptir. Memeliler tüm besinlerle beslenirken, parazitler sadece çürümüş besinlerden beslenir. Tüm canlılar beslendikten sonra boşaltım sistemini kullanır.
Solunum
Tüm canlı varlıklar, solunum sistemlerine sahiptir. Bu sistem memeliler gibi canlılarda gelişmiş akciğer solunumu iken, böcekler gibi daha az gelişmiş trake solunumu ile de solunum mekanizmalarını kullanabilirler.
Üreme
Tüm canlılar, nesillerinin devamı için bilinçli veya bilinçsiz bir üreme döngüsü içerisindedir. İnsanlar ve maymunlar bilinçli bir üreme döngüsünü tercih ederken, eşeysiz üreyen bakteriler, tamamı ile bilinçsiz bir üreme durumundadır.
Hareket ve Adaptasyon
Tüm canlılar hareket eder ve bulunduğu çevrelere adaptasyon sağlar.
Beyazokul.com
Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Bir çok yerden baktım ama buradaki daha hoşuma gitti. Anlatım sade ve bana yeterince bilgi verdi, ezberledim bile.
Canlıların ortak özellikleri konusunda son derece özgün ve öğretici bilgiler için teşekkür ederim.
Canlıların en teme özellikleri:
1-Solunum
2- Beslenme
3- Üreme
4-Boşaltım
5- Hareket
6- Çevresel uyaranlara tepki
7- Hücre
8- Organizasyon