Cumhuriyetin İlanı İle İlgili Yazı
CUMHURİYETİN İLANI (29 EKİM 1923)
Cumhuriyet Bayramı için okullarımızda heyecanlı bir kutlama hazırlık süreci başladı. Cumhuriyet ve Atatürk şiirleri, yazılar ve konuşmalar seçilerek demokrasi ve özgürlükler için kutlama çabalarını görmek son derece bizler için sevindirici. Biz de cumhuriyet hakkında yazımızı beyazokul.com olarak yeniden yayımlıyoruz.
Cumhuriyet Nedir?
Cumhuriyet millet demektir. Milletin kendi idarecisini, kendi yöneticisi seçmesi demektir. Cumhuriyet aslında bizler demektir. Eşitlik demektir… Adalet demektir… O nedenle cumhur kelimesi halk olarak tabir edilmektedir. Önceden, yıllar yılar önceden insanları bir kişi yönetirdi. Bu kişi padişah ya da kral olurdu. Onun bir lafıyla insanlar ölür bir lafıyla savaşa gidilir bir lafıyla barış olurdu.
Tek kişinin yönetimde olduğu toplumlarda sorun bitmez. Hadi diyelim A kişisi iyiydi peki onun yerine geçecek kişi kötü çıkarsa ne olacak? Ne de olsa her insanın meziyeti bir değil. Kaldı ki benim hakkımı, bana ait olan kararları neden başkası alsın.
İşte bu nedenle 1923 yılında bir güneş doğdu ve cumhuriyet ilan edildi. Artık sen ben zengin fakir engelli güçlü zayıf uzun kısa yok. Artık biz varız ve biz hep birlikte Türkiyeyiz. Eşitiz. Adil bir düzende yaşamaktayız. Şükür bu günlere gelmemizi sağlayan insanlara.
Cumhuriyetin İlanı İle İlgili Yazı

Cumhuriyet Bayramı için okullarımızda heycanlı bir kutlama hazırlık süreci başladı. Cumhuriyet ve Atatürk şiirleri, yazılar ve konuşmalar seçilerek alışılagelmiş törenlerin dışına çıkma çabalarını görmek sevindirici. Biz de editörlerimizden Devrim Koçer tarafından yazılan kitabı yeniden yayımlıyoruz.
Türkiye’de Laik Eğitim Uygulaması 2008
1787 tarihli Amerika Birleşik Devletleri Anayasa’sının hazırlanması işleri bittiği sırada yurttaşlar Kurucu Meclis üyelerinden birine sorarlar: Neye karar verdiniz, Monarşi’ye mi yoksa Cumhuriyet rejimine mi? Bu soruya üye şöyle yanıt verir: Cumhuriyet’e karar verdik, eğer onu yaşatabilirseniz!..
Arsel, bu öyküye bağlı olarak; “Cumhuriyet, halka ait devlet demektir, halkın devlet yönetimine katılması demektir ve bu tür devlet sisteminde halk, kendi iradesini egemen kılmakla devleti var kılar; halk iradesi gökten inme kurallara uygun olarak değil fakat aklın müspet verilerine göre oluşur ve toplum yaşamlarını düzenleyici iş görür; bu nedenle cumhuriyet sisteminde halk’a düşen önemli sorumluluklar ve görevler vardır ki bu da halkın akıl rehberliği ile iş görmesi sayesinde sağlanabilir. Eğer halk kendi kendisini geliştirmez ve bilgisizliğe terk ederse, ya da siyasi görevlerini ihmal ederse, ya da uyanık davranmayıp egemenliği kullanma yetkisini başka ellere bırakır ise, böyle bir halde ortada “cumhuriyet’ten eser kalmaz.”[1]
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Söylev’de Cumhuriyetin ilanına ilişkin şunları söylemektedir:[2] [3]
“Yemek yenirken; ‘Yarın cumhuriyet ilan edeceğiz!’ dedim.
Orada bulunan arkadaşlar, hemen düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. Hemen o dakikada nasıl davranılacağı üzerinde kısa bir program saptadım ve arkadaşları görevlendirdim.
Düzenlediğim programın ve verdiğim yönergenin uygulanışını göreceksiniz.
Baylar, görüyorsunuz ki cumhuriyet ilanına karar vermek için Ankara’da bulunan bütün arkadaşlarımı çağırmaya ve onlarla görüşüp tartışmaya gerek ve gereksinme görmedim. Çünkü, onların öteden beri ve doğal olarak bu konuda benim gibi düşündüklerinden kuşkum yoktu. Oysa, o sırada Ankara’da bulunmayan kimi kişiler hiçbir yetkileri yokken, düşünce ve olurları alınmadan cumhuriyetin ilan edilmiş olmasını, gücenme ve ayrılma nedeni saydılar.
O gece birlikte bulunduğumuz arkadaşlar erkenden ayrıldılar. Yalnız İsmet Paşa Çankaya’da konuk idi. Onunla yalnız kaldıktan sonra, bir yasa tasarısı hazırladık. Bu tasarıda 20 Ocak 1921 günlü Anayasa’nın devlet biçimini saptayan maddelerini şöylece değiştirmiştim:
Birinci maddenin sonuna: ‘Türkiye Devletinin hükümet biçimi cumhuriyettir.’ cümlesini ekledim.
Üçüncü maddeyi şöyle değiştirdim: ‘Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi’nce yönetilir. Meclis, hükümetin yönetim kollarını bakanlar kurulu aracılığı ile yönetir.’
Bundan başka, Anayasa’nın temel maddelerinden olan 8’inci ve 9’uncu maddeleri de, değiştirilerek ve açıklığa kavuşturularak şu maddeler yazıldı:
‘Madde– Türkiye Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca ve kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir. Başkanlık görevi, yeni Cumhurbaşkanının seçilmesine değin sürer. Eski başkan yeniden seçilebilir.’
‘Madde– Türkiye Cumhurbaşkanı, Devletin Başkanıdır. Bu kimliği ile gerekli gördükçe Meclise ve Bakanlar Kuruluna başkanlık eder.’
cumhuriyet ile ilgili yazı lazım ödevim var
daha kısa yazı yokmu
Bilemiyorum güzel mi değil mi? Ben daha yeni girdim bu siteye bir ödevim vardı bu siteye baktım. Anneme bunu yazayaım mı diyeceğim, yaz ders bu siteyi kuranlara sonsuz teşekkürleri iletin lütfen :d
Güzel bir yazı.
Öğretmenlerimiz bizden Cumhuriyet Bayramı hakkında yazı istediler. Acaba Yardımcı olabilir misiniz?
Cumhuriyet Bayramı Hakkında yazı ararken sitenizle tanıştım. Bundan sonra bu site benim dostum :)
Destek size teşekkürler: Cumhuriyet Bayramı Hakkında Yazı için…
Elif Yıldız
Kütahya
Cumhuriyet Bayramı Hakkında Yazı ödevim için hiç arama yapmadan direk olarak sitenize girdim. Bulduğum yazı direk olarak ödevimin uygun başlığı olan Cumhuriyet Bayramı Hakkında Yazı konusunu karşılamkla kalmayıp ufkumu da genişletti. Bu kitabı bizle paylaşan sayın Uzman Psikolog Devrim Koçer’e ve Destek eğitimine sonsuz teşekkürlerimle..
Esma Yıldız
Antalya