Demokrasi Nedir? Demokrasinin Türk Toplumu İçin Önemi
Demokrasi, halkın kendi kendini yönetme biçimidir. Adayları kendi hür iradesi ile seçme özgürlüğüne ve yine seçilme hakkına sahip olması durumuna, ancak demokrasi ile sahip olabiliyoruz. Demokrasi, sürekli olarak ülkenin yönetiminin biri veya birileri elinde ipotekleşmesini reddeder. Zira, padişahlar çocuklarına hiçbir seçim veya fikir beyanı olmadan, devleti istediği gibi paylaştırabiliyor veya tümü ile bırakabiliyordu.
Bu durum, halkın geri kalanını vasıfsız ve ülke yönetiminde yer edinme hakkına sahip olmayan kişiler olarak niteliyordu. Doğal olarak da, büyük bir haksızlık söz konusu oluyordu. Nitekim, bu durum bir süre sonra Osmanlı Devleti’nin vasıfsız padişahlar tarafından yönetilmesine neden oldu ve nihayetinde yıkılması sürecini hızlandırmış oluyordu. İşte bundan dolayı demokrasi, gerçekten de çok önemli bir yönetim şeklidir.
Demokrasinin önemi
Özgürlükçü ve eşitlikçi bir sistem olan demokrasi, ülkemiz için her ne kadar köklü bir maziye sahip olmasa da, halkımız tarafından benimsenmiştir. Halkımız, özgür ve hür yaşamın anahtarını demokrasi de bulmuştur. Sadece tebaa olmak değil, aynı zamanda yönetici olmak da vatandaşların tamamının hakkıdır. Bu hakkı dileyen herkes kullanabilmelidir. Herkes, birer mebus, birer başbakan, birer Cumhurbaşkanı olabilmeli.
Demokrasi kültürü demokratik sistemin işleyişini nasıl etkiler?
Kim bunu hak ediyorsa, demokrasinin gereği olarak adaylığını koyabilmeli ve seçildiğinde, uygun ortam sağlanabilmelidir. İşte bu da demokrasinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda, Mustafa Kemal Atatürk’e bu toplum çok şey borçludur.
Demokrasi Nedir? Demokrasinin Türk Toplumu İçin Önemi
