Dünyadaki Dil Aileleri Özet Anlatım

Dünyada, birçok dil konuşulmakta ve bu dillere ait lehçeler de kullanılmaktadır. Yüzlerce dil ve binlerce lehçe olmasına rağmen, bunlar genel olarak belirli dil grupları altında incelenir. Diller, karakteristik özelliklerine göre dil aileleri olarak sınıflandırılır.

Yoksa, bir milletin öbürüne çok yakın veya uzak olması gibi bir genelleme yapmak için kullanılamaz. Elbette, bazı dillerin birbirine yakın olması buna örnek olarak gösterilebilir ancak tüm diller için böyle bir genelleme yapmak doğru değildir.

Dünyadaki Dil Aileleri

Aynı kökenden gelen ve akraba olan diller topluluğuna bu yazımızda yer vereceğiz ve aslında belki de çok şaşıracağınız bir tablo ortaya çıkacak. Dünya’nın bir ucundaki bir dilin aslında diğer ucundaki başka bir dilin akrabası olduğunu öğrenmiş olacaksınız.

diller

Dil Grupları

Dil grupları, tek heceli, eklemeli, çekimli ve ön-ek-son-ek-iç-ek gibi kavramlara sahip diller olmak üzere 4’e ayrılır.

Tek heceliler, genelde sadece bir heceye sahip dillerdir. Ve yapım ya da çekim ekleri kullanılmaz. Cümledeki yerlerine göre kelimeler anlamlandırılır. Bu bağlamda Çin’ce tek heceli bir dildir.

Eklemeli dil grubu ise kelimelerin kökleri değişmeden her kelimeye göre uyumlu eklerin eklendiği dil grubudur. Moğolca, Macarca ve Türkçe, bu dil grubuna aittir.

Çekimli yani bükümlü dil grubu ise kelimeler ek almaz, bunun yerine doğrudan değişikliğe uğrar.

Ön-ek, son-ek ve iç ek alan diller ise ünsüz değişiminin ve ünlü değişimin yeni kelimeleri ortaya koyduğu dillerdir. Farsça, Arapça ve Hintçe buna örnektir.

Beyazokul.com


Dünyadaki Dil Aileleri Özet Anlatım


Dünyadaki Dil Aileleri Özet Anlatım
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.