Fosil Yakıt Nedir, Çeşitleri, Faydaları ve Zararları?

Fosil yakıt nedir önce bu soruyu cevaplayalım. Mineral yakıtlar olarak da tanımlanan fosil yakıtlar, merkezde Karbon elementinin olduğu yakıtlardır. Petrol, doğal gaz, kömür ve diğer enerji kaynakları, fosil yakıtları oluşturur. Aslında fosil yakıtların merkezini, çürüyen canlı organizmaları oluşturur. Bu yüzden yer altı zengini ülkelerin, daha eski tarihi geçmişe sahip olduklarını söyleyebiliriz. Endüstriyel alanlarda kullanılan bu yakıtlar, özellikle sanayi devriminden sonra çok daha önemli bir noktaya gelmiştir.

Fosil yakıtlar sadece endüstriyel alanlarda kullanılmaz. Bununla birlikte, aynı zamanda ilaç endüstrisinden tutun da sağlık alanına ve hatta gıda alanında da çok önemli bir noktada bulunur. Elektrik üretiminde ve mekanik enerji tedarikinde kullanılan bu yakıtlar, motor sistemlerine entegre edilir ve motor sistemleri için birer gıda özelliği taşır.

Aslında fosil yakıtların tamamı zararlı karbon salınımı ortaya çıkarır. En iyilerinden biri doğal gaz olmasına rağmen, karbon salınımı bunda da bir hayli fazladır. Ancak, yenilenebilir enerji olarak bilinen güneş enerjisi, hidroelektrik santral enerjisi ve rüzgar enerjisi, bu noktada bu enerjinin yerine geçmiştir.

20. ve 21. Yüzyılda tek başına enerji kaynağı olarak kullanılan fosil yakıtlar, günümüzde daha az kullanılma yüzdesine sahip oldular ve yerini yenilenebilir enerjiye bırakma noktasına geldiler.

Özellikle hibrit ve elektrikle ya da su ile çalışan otomobillerin piyasaya çıkmayı beklemesi, fosil yakıt kullanımını bir hayli azaltacaktır. Günümüzde bu yönde birçok icadın tek tek gün yüzüne çıktığını görüyoruz.

Beyazokul.com


Fosil Yakıt Nedir, Çeşitleri, Faydaları ve Zararları?


Fosil Yakıt Nedir, Çeşitleri, Faydaları ve Zararları?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.