Gülme Komşuna Gelir Başına Atasözünün Anlamı ve Açıklaması
“Gülme komşuna gelir başına” atasözü hemen her kesimde ve her durumda yaygın olarak kullanılmaktadır. Geçerliliği yüzyıllardır süren bir sözdür. İnsanın mesleki hayatı, davranışları, tutumları ve yaşadığı olaylar için kullanılır. İnsana özgü hataların anlayışla karşılanması gerektiğinin altını çizen bir sözdür. Bu söz aynı zamanda günlük yaşamda her an bir hata sakarlık yapmanın mümkün olduğunu da ifade eder.
Gülme komşuna gelir başına atasözünün kısaca anlamı, “eğer başka insanların hataları ile eğlenir alay edersen aynı durum seninde başına gelebilir” şeklindedir. Bir nevi halk arasında bilinen kul kınadığını yaşamadan ölmezmiş atasözü ile eş değerdir. Bazen hata yerine başa gelen kötü durumlar için de aynı şey gelir. Başına felaket gelen komşunun durumuna sevinmek (gülmekle aynı şey) ahlaki değildir. Tam tersine komşunun yardımına koşmak, ona destek ve moral olmak gerekir..
İnsanların zaaflarıyla ve hatalarıyla eğlenip dalga geçmek acizliktir. Onlara yardım etmek başları sıkıştığında onların derdine koşmak ise bir erdemdir. İnsan olmamızın bir başka özelliği de birbirimize ve doğaya yardımcı olmak, merhametli davranmaktır. Eğer bu duygulardan uzaklaşırsak erdem ve ahlaktan da uzaklaşmış oluruz.
Başkalarının yaşadığı sıkıntılara duyarsız kalanlar veya daha kötüsü alay edenler, sevinenler bir gün benzer olaylar başına geldiğinde yalnız kalırlar. Bu durumu başka bir ata sözümüz olan “Ne ekersen, onu biçersin” çok güzel açıklamaktadır.
Hatalarla alay etmek yerine onlardan ders çıkarmalıyız ki kendimizde aynı sorunla karşılaşmayalım.
Gülme Komşuna Gelir Başına Atasözünün Anlamı ve Açıklaması
