Hava Durumu Tahmini Nasıl Yapılır?
Kimi zaman bir yolculuğa ya da bir pikniğe çıkmak için güzel ve güneşli bir havayı dileriz. Ya da kayak yapma niyetimiz doğduğunda, kar yağmasını arzu ederiz. İşte bunların hepsinde ilk başvurduğumuz şey kuşkusuz hava durumu raporları oluverir. Hava durumu tahmini, genel olarak yeni teknolojilerin bu durumu çok iyi saptıyor olmasına ek olarak, teknik personelin de bir hayli yol kat etmesinden dolayı, doğru şekilde verilmektedir.
Çok az bir yanılma payı, her şeyde olduğu gibi hava durumu tahminlerinde de geçerlidir. Zaten hava durumu ibaresine ek olarak tahmin kelimesinin de eklenmesi, hem kurumların güvenilirliğinin sorgulanmasını azaltma hem de çok büyük planlamalar yaparak hayal kırıklıklarının önüne geçilmesi içindir. Pek, tam olarak bilimsel anlamda hava tahminleri nasıl yapılır?
Hava Durumu Tahmini Nasıl Yapılır?
Gözlem, Analiz ve Tahminler
Hava durumu, gözlemlerle başlar, analizlerle devam eder ve tahminler doğrultusunda son şeklini alır. Gözlemler genellikle radyo ve baz istasyonları ile hava gözlem mekanizmalarının kullanımı sonucunda elde edilen verileri oluşturur. Bu veriler, analiz edilerek daha önceki durumlar ile kıyas edilir. Analizler yapıldıktan sonra tahmini hava durumu belirlenir. Tüm bu aşamalardan ilki dışında geri kalan kısmı deneyim ve bilgiye bağlıdır. Yani, Meteoroloji Müdürlüğü’nün bu alandaki çalışanlarının profesyonelliği devreye girer.
Hava tahminleri, %90 civarında doğru tahminleri verir. Hiçbir hava tahmini bugüne kadar %100 geçerli olmamıştır. Yanılma payı her zaman vardır.
Hava durumu nedir? İnsanlar için neden Önemlidir?
Hava durumu tarımsal ve hayvansal ekonomi için çok önemlidir. Çiftçiler hava durumuna göre tarımsal faaliyetlerini belirler veya önlem alırlar. Aynı zamanda ulaşım ve ticarette de hava durumuna göre hareket edilir. Balıkçılık sektöründe özellikle av balıkçılığında yine hava tahminlerine göre denize açılım yapılır.
Hava Durumu Tahmini Nasıl Yapılır?
