İğne Yapraklı Bitkiler Hakkında Genel Bilgiler

Pinales olarak bilinen İğne Yapraklı Bitkiler, bitkiler aleminin açık tohumlular grubunda bulan ve Pinopsida’ya dahili olan bir bitkidir. Çam, servi, sedir, sekoya, melez, ladin, porsuk, göknar ve ardıç, bu tür bitkilere örnektir. Aslında adından da anlaşılacağı üzere, yaprakları birer koruyucu görevi gören ve düşmanlara karşı savunma sağlayan dikenli yapıları içerir. Genelde kozalaklı bitkilerdir ve soyu devam eden güçlü bitkilerdir.

Dallanmaları genellikle monopodial yani ana gövde devamlı olarak gelişir ve sürekli olarak bitkiyi çevrelemeye devam eder. Sürgünleri hemen hemen her dört grubunda da bulunur ve kısa ya da uzun olabilmektedir.

İğne Yapraklı Bitkiler

Sekonder yani ikincil yapıları için herhangi bir trahe (trake solunumu yapan gövde ve kök kısmı) yoktur ve odun kısımları ise tamamı ile bu trahelerden oluşur yani traheidtir. Aslında bazı istisnai bitki türlerinde reçine kanalları ya da bezesi bulunmakla birlikte çok büyük kısmı yaprak ve kabuk içerir.

Sarmal sürgünlere sahip bu bitkiler, karşılıklı ve çevrel pul yapraklara sahiptir. Aslında bu bitkilere iğne yapraklı bitkiler ismini veren kısımda da tam burasıdır. Kısa sürgünlere sahip yapraklılarda, yapraklar yan yana ve bol miktarda iken, diğerlerinde tek tek bulunur ve daha az sıktır.

Bir evcikli veya iki evcikli çiçeklere sahiptir. Erkek ve dişi çiçekler farklı yerlerde bulunur. Erkekler, pul yaprak kısmının koltuklarında ve dişiler ise kozalağın olgunlaşması durumunda uç kısımlarda çiçek verir.

Beyazokul.com


İğne Yapraklı Bitkiler Hakkında Genel Bilgiler


İğne Yapraklı Bitkiler Hakkında Genel Bilgiler
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.