İstiklal Marşının Kabulü Kısaca Bilgi

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs’ın resmi marşı olan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy imzalı bir eserdir. Bu eserin ortaya konmasında, çok değerli hikayeler ve çok değerli anılar, marşın sadece bir eser değil, aynı zamanda maneviyatın da ta kendisi olmasını sağlamıştır. Güftesi Mehmet Akif’e ait olan marşın bestecisi ise Osman Zeki Üngör ile Ermeni asıllı Edgar Manas’tır.

1921 yılında, yapılan bir yarışmada birinci seçilen İstiklal Marşı’nın bestesi ise ancak ilki için 1930’da, son hali için ise 1932 yılında yapılmış oldu. 12 Mart 1921 yılında ise resmi marş olarak kabul edildi.

İstiklal Marşı

Türk milletinin ve askerinin asil duruşunu, manevi yönü ile temas ederek oluşturulan bu eser, bir yarışma yapılması sonucunda kabul edilmiştir. Yarışma, Mustafa Kemal Atatürk’ün de desteği ile yaklaşık 724 şiir arasında yapıldı. Farklı aruz ve hece vezinlerinin yanı sıra farklı çizgilerde oluşturulan onca şiirin arasında son 8’e kalan Mehmet Akif’in eseri, son şuralardan sonra, milli marş olarak kabul edilmiştir. Bu süreçte, 5 yüz liralık bir de ödül veriliyordu ancak Mehmet Akif Ersoy, bu ödülü sert bir dille reddetmiş ve şiirin gerçek sahibinin kendi değil, millet olduğunu ifade etmiştir.

Daha sonrasında ise şiirin bestelenmesi işlemi için bir de yarışma yapılmış ve bu yarışmaya da toplamda 24 bestekar katılmıştır. Bunda da Osman Zeki Üngör birinci seçilmiştir.


İstiklal Marşının Kabulü Kısaca Bilgi


İstiklal Marşının Kabulü Kısaca Bilgi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.