İstiklal Marşının Kabulü ve İstiklal Marşı’nın Bestelenmesi

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Bestelenmesi

İstiklal Marşı, sözleri Mehmet Akif Ersoy’a ait olan Türkiye Cumhuriyetinin milli marşıdır. Törenlerde, önemli günlerde, etkinliklerde ve kutlamalarda, bu İstiklal marşı dillendirilir. 12 Mart 1921 yılında yapılan bir yarışmadan sonra resmiyet kazanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşı olarak zabıtlara geçmiştir.

Aslında bu fikir, Kurtuluş Savaşının olduğu Batı Cephesi Komutanlığından çıkmış bir fikir ile gündem olmuş ve buna ilaveten dönemin Milli eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından da Mustafa Kemal Atatürk’e bildirilmiştir. Bestesi ve güftesi için belirli bir ödül verilerek artık bu fikrin hayata geçirilmesi benimsendi. Bunun da en büyük destekçisi Gazi Mustafa Kemal olmuştu.

Genelgeler ve mektuplar yayınlanarak, bu yarışmaya katılmak isteyenlerin kayıt yaptırmaları ve her biri için beşer yüz liralık armağanı kazanabilecekleri duyuruldu. Toplamda 724 şiirin gönderildiği bu yarışmada, komisyon tarafından yedi tanesi çok iyi görülmüş ve meclis üyelerinin takdirine bırakılmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında toplanan TBMM’de bu şiirler farklı şekillerde okunmuş ve aralarında Mehmet Akif Ersoy’un şiirinin, anlam ve bütünlük açısından daha uygun olduğu kararına varılmıştır. 12 Mart 1921 günü celsesi için bu şiir defalarca kez okutulmuş ve nihayetinde resmiyet kazanmıştır. Bu görselde İstiklal Marşımızın orijinal görüntüsü bulunmaktadır.

İstiklal Marşı’nın orijinal metni

İstiklal Marşımızın orijinal görüntüsü

Ödül olarak 500 lira armağanı tevdi etmek üzere verilmesi uygun görülse de, Mehmet Akif Ersoy bunu şiddetle reddetmiş ve istememiştir.

Osman Zeki Üngör

Osman Zeki Üngör

Daha sonra ikinci bir yarışma düzenlenerek bu kez de güftesi yani okunma biçimi için doğru besteler arandı. Buna da 24 besteci kayıt yaptırdı. 1924 yılına gelindiğinde Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi çok daha güzel görünüyordu ve seçildi.

Evet eskiden İstiklal Marşımız bu şekildeydi. 1930 yılında marşımızın bestesi yukarıda fotosu yer alan Osman Zeki Üngör tarafından yeniden değiştirildi ve hala günümüze kadar bu beste kullanılmaktadır.

BeyazOkul.com


İstiklal Marşının Kabulü ve İstiklal Marşı’nın Bestelenmesi


İstiklal Marşının Kabulü ve İstiklal Marşı’nın Bestelenmesi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.