İstiklâl Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü

Ülkemizi talan eden düşmanlar, Kurtuluş Savaşı’mızın başarılı olmasıyla birlikte arkalarına bile bakmadan kaçmaya başlamışlardı. Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız ve özgür bir ülke olarak tarih sahnesinde yerini  alacaktı.

1.Dünya Savaşı sonrasında büyük yaralar alan Türk ordusu ve devlet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde yeniden ayağa kalkmıştı. Ülkenin her tarafından, çoluk çocuk, kadın erkek demeden büyük bir mücadele ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda çarpışmaktaydı.

Özgür ve bağımsız bir ülke olmak için verdiğimiz Kurtuluş Savaşı’mızın en zor döneminde, milli marşa gereksinim duyulmaktaydı. Bu nedenle, Milli Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemişti. Yarışmaya tam 724 şiir gönderilmişti ve kazanacak şiire para ödülü verilecekti Para ödülü nedeniyle, Mehmet Akif katılmak istemedi. Mehmet akiif Ersoy, bir milletin İstiklal Marşı parayla yazılamaz demişti. İstiklal şairimiz, arkadaşlarının ısrar etmeleri üzerine yarışmaya katıldı ancak tek şartı vardı. Kazanırsa ödül verilmeyecekti. Böylece Mehmet Akif hepimizin kalbinde yer tutan İstiklal Marşı’nı yazdı.

Türk Milleti’nin zaferini, vatan ve bayrak sevgisini, kutsallığını en coşkulu, en güzel anlatan İstiklal Marşı, zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Büyük Millet Meclisi’nde okundu. Bütün milletvekilleri büyük bir coşku ve heyecan içerisinde ve iki defa ayakta dinledi. İstiklal Marşı, 21 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edildi. İstiklal Marşımız, ünlü bestecimiz Osman Zeki Üngör tarafından bestelendi.

İstiklal marşımız 10 kıtadır. Marş olarak 2 kıtası bestelenmiştir. Beyazokul.com adresinde diğer makaleleri okuyabilir ve ödeviniz varsa odevbul.com adresine sorabilirsiniz.


İstiklâl Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü


İstiklâl Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü
YORUMLAR

  1. ERDEM dedi ki:

    istiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy u anma törenleri çok anlamlı.

  2. Suat Can dedi ki:

    Türk ulusu geçmişten bu güne kadar çok acı geçmiştir. Bu acılarının son bulduğu ve artık yerleşik olduğu bir dönem başlamıştır. Bu dönemde istiklal savaşı verilmiş ve bir marşımız olmuştur. Atatürk ve silah arkadaşlarını şehitlerimizi saygıyla anıyoruz…