Karbonhidrat Nedir Karbonhidrat Hakkında Kısa Bilgi
Karbonhidrat Nedir?
Genelde tahılların yapısında bulunan ve uzun süreli kullanımda yağlardan önce, proteinden önce kullanılan maddelere karbonhidrat denir. Karbonhidratlar, aktif aldehitlerden ya da keton grubunun bir üyesi olan polihidrokislerden oluşur. Bununla birlikte bazı cisimlerin hidrolizi ya da dehidrasyonu sonuncunda da oluşur.
Karbonhidratlar, hayati fonksiyonların devamı için çok önemli maddelerdir. Bu maddelere vücutta üretilmez ama depolanır. Dışarıdan almak gerekir. Bütün canlıların yapı taşlarında karbonhidratlar vardır. Büyük moleküller olmasına rağmen, öğütücü dişlerden başlamak sureti ile ağızda, pankreasta ve midede öğütülür, bağırsaklara gelir ve buradan da son hali ile kana karışır.
Canlı hücrelerinin karbonhidratları sindirmeleri çok zor değildir ancak bazı karbonhidrat grubu bileşenler bunun istisnasıdır. Aşırı miktarda kullanıldığında yağa dönüşür ve depolanır. Daha sonra kullanılmak üzere ayrışır ve DNA, RNA ve ATP’nin yapılarına katılır.
Karbonhidratların yapı taşları glikozlardır. Bu glikozlar, hayvan hücrelerinde glikojen olarak depolanırken, bitki hücrelerinde ise nişasta olarak depolanır. Ekmek, günümüzde karbonhidratları aldığımız öncül besindir. Birçok bilim adamı, ekmek yemenin zararlı olduğunu ifade etse de, zararlı kimyasal maddelerin bilerek ve isteyerek ilave edilenleri dışında, ekmek tüketimi son derece önemlidir.
Diyetlerde ekmek kullanımının tamamı ile sonlandırılması, vücudun glikoz yani doğal olarak karbonhidrat ihtiyacının karşılanmamasına sebep olur. Bu da doğal olarak vücut işleyişini özellikle ilk etapta çok kötü şekilde etkiler.
Karbonhidratlar, Monosakkarit, Polisakkarit ve Disakkarit olmak üzere üç gruba ayrılır.
Beyazokul.com
Karbonhidrat Nedir Karbonhidrat Hakkında Kısa Bilgi
