Kasaplık Mesleği
Kasaplık, et ve et ürünlerinin satıldığı iş yerleridir. Genelde büyükbaş hayvanlık olarak geçse de, küçük baş hayvanlık için de bu iş yerleri açılabilmektedir. İş yeri açma izin belgesi ve kasaplık usta belgesi ile birlikte, tüm ruhsat ve izinlerini alarak, iş yeri açabilirsiniz. Bununla birlikte, Türkiye Kasaplar Federasyonuna üye olmanız ve buradan gerekli sertifikaları da almanız gerekiyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı yönergeleri çerçevesinde izin ve yetki belgelerinizi de tamamlayarak, artık kasap dükkanı veya iş yerini açabilirsiniz.
Kasaplık genel anlamda, tam bir işçilik zanaatkardır. İnsanlar, bu işi sadece hayvan al-kes gözü ile değerlendirmekte ve oldukça kolay bir iş zannetmektedir. Ama, iş sanıldığı kadar basit değildir, oldukça meşakkatli ve zaman alıcı bir iştir. Kimi zaman tüm etler ellerinizde kalabilir ve bu da sizi bir anda iflasın eşiğine getirebilir. Ama bu kötü senaryoların aksine, işini temiz yapan ve iyi kar elde eden kasaplar da mevcuttur.
Eti çok iyi tanıyan, nereden hayvan aldığını bilen kasaplar, her zaman daha iyi iş çıkarır ve müşterinin de saygınlığını kazanır. Müşteriye en iyi lafı değil, en iyi eti satan kasaplar her zaman daha fazla kazanır. Elbette daha fazla kazanmak derken, işin sadece maddi boyutu ile de ilgilenmemek gerekir. Bu meslek, doğru şekilde icra edilmediğinde, sağlık açısından bazı sakıncalar meydana getirebilir. Bu yüzden bu açıdan da bu mesleği ele almak ve değerlendirmek gerekir.
Kasap nedir kısaca?
Büyükbaş ya da küçük baş hayvanları kesen, doğrayan tüketim öncesi duruma hazır hale getiren kişilere kasap denir. Kasaplık mesleği yüzyıllardır ülkemizde olan bir gelenektir. Yıllar öncesi kasaplar hayvanları kestikten sonra omuzlarındaki sırıklara takar mahalle mahalle et satarlardı.
Günümüzde dükkan açan kasaplar buralardaki soğuk hava depolarında ve buz dolaplarında etleri dinlendirdikten sonra satışa sunmaktadırlar.
Bu yazımızda bir mesleği tanıtın sorusuna cevap vererek kasaplık mesleği hakkında bilgiler verdik.
Kasaplık Mesleği
