Kooperatifler Hakkında Yazı
Kooperatif kısaca ortaklık anlamına gelmektedir. Bir kişinin altından kalkamayacağı işi gerçekleştirmek için, birden fazla bireyle kurulurlar. Kooperatiflerde bir amaç vardır; aracılar (al-satçılar, stokçukar, işletmeler vs) ortadan kaldırarak halka direk olarak satış/hizmet verip üretimde kar elde edebilmektir.
Aracı kuruluşların devreden çıkarılması şu şekilde olur. Örneğin çiftçiler sütü 1 tlden aracıya satar, aracı 1.5 tlye fabrikaya satar, fabrika 3.5 tlye markete satar, market 3.75 tlye halka satar. Şimdi çiftçiler bir kooperatif kursalar ve sütü direk paketleyecek bir fabrika ya da tesise sahip olsalar direk marketlere 3.5 tlden satacaklar. Ortadaki aracı ve diğer kuruluşların kar payını da kendileri alacak.
Kısaca en basitinden kooperatif sistemi böyledir. Bizler beyazokul.com olarak kooperatifleri destekliyoruz çünkü üretimin artması her zaman güzel bir durumdur, ülke ekonomimiz hızla kalkınır bu ve bu gibi sistemler sayesinde.
Tekrar kısaca özet geçelim.Kooperatifte olay şudur: Tek bir kişinin güç getiremediği durumlarda el ele verip diğer üyelerin de desteğini alarak işin üstesinden gelmektir. Bu iş üretim, mal alım satım, hizmet vs tarzındaki sektörlerde olabilir. Üyeler birbirlerine olan destekleri sayesinde topluca kalkınırlar. Bir elin nesi var iki elin sesi var atasözü tam kooperatifler için uygundur.
Kooperatif Nedir? Özellikleri, İlkeleri ve Çeşitleri
Kooperatif üyeliklerinde gönüllü ve bu organizasyona serbest giriş ilkesi esastır. Kooperatifteki ortak alımlarında cinsiyet, dil, dini durumlar, ırk ayrımcılığı, siyaset ve mezhep ayrımcılığı ırkçı tutumlar sergilenemez.
Üye olan kişiler dilediği gibi önüne geleni üye olarak atayamaz üye yapamaz. Kooperatiflerde kuruluşları, işleyişleri (yönetim başkan, yardımcılar, denetmeni vs), hizmet amacı ve diğer tüm durumlar çeşitli metin sözleşmeleriyle belirlenir. Kooperatif kurulurken devlet yetkilileri (hükümet komserleri) gelip kuruluşu ve işleyişi denetler.
Kooperatifler Hakkında Yazı
