Kötü Alışkanlıklar Nasıl Başlar?

Sigara içme, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, küfür etme, dersleri ihmal etme ve sorumluluklardan kaçınma gibi kötü alışkanlıklar, genellikle kötü alışanlıklara sahip kişileri rol model olarak benimsemekle başlamaktadır. Her yaşta değil genellikle ön ergenlik, ergenlik döneminde bu etkilenmeler daha fazladır. Bu nedenle “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” atasözünde anlatılmak istenen mesajdaki gibi arkadaş seçimi çok önemlidir. Burada tabi ki esas olan şey kötü alışkanlıklara başlama riskinden uzak kalmaktır.

Madde bağımlılığı, öz benlik ve kişiliği tam oturmamış, etkilenmelere açık kişilerde gelişen en popüler kötü alışkanlık türlerinden biridir. Kendini çok kötü hisseden ama duygularını kontrol edemeyen bir kişi sadece kendini iyi hissetmek için uyuşturucu kullanabilir.

Kötü bir alışkanlığa başlama ve bağımlılık bir çok durumda tamamen psikolojiktir. Bununla birlikte alışkanlık oluşması için tekrarlama gerekir. Örneğin merak etmeyle veya özentiyle başlayan sigara içme olayı, sigaradaki nikotine bağımlı hale gelinceye kadar sigara içmeye devam eder. Bu durum giderek tiryalik hali alır.

Kötü alışkanlıklar bir kerecikle bir şey olmaz ile başlar. Hemen hemen bütün öyküler böyledir zamanla yapa yapa en sonunda çukura doğru sürüklendiğimizin fotoğrafını görürüz. Ama bu sefer de iş işten çoktan geçmiş olur. Pişman olmak ise artık insana fayda sağlamaz.


Kötü Alışkanlıklar Nasıl Başlar?


Kötü Alışkanlıklar Nasıl Başlar?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.