Mayoz Bölünme ve Evreleri
Gamet hücreleri olarak bilinen eşeyli üreme ile çoğalan birey hücrelerinde meydana gelen bölünmelere, mayoz bölünme adı verilir. Gamet hücrelerinin bölünmesi sonrasında, farklı kalıtsal özelliklere sahip 4 ayrı hücre meydana gelir. Bu hücrelerin hem şekil hem de bütünlük olarak birbirinden farklı olduğu bilinmekle birlikte, her bir mayoz hücresi, sadece birkez mayoz bölünme geçirir ve ikincisini geçirmez. Yaşlanmanın ana sebebi bu durumdur.
Genetik çeşitliliğin de meydana gelmesi yani ilk atadan sonra farklı kalıtsal özelliklere sahip olmanın da, mayoz bölünme ile meydana geldiği bilinmektedir. Eşeyli üreme olarak bilinen bu üreme çeşidinde, çevre şartlarına da daha dayanıklı hücreler meydana gelir.
Arka arkaya birden fazla mayoz bölünme olmaz ve mitoz bölünme devam edebilir. Gametlerin zigota dönüşmesi de mayoz bölünme evrelerinde meydana gelir. Genetik varyasyon da zigot olduktan sonra başladığını ifade edelim.
Mayozun Evreleri
Telofaz, Anafaz, Metafaz ve Profaz evreleri bu evrede de görülür. Ancak Mitoz bölünmenin aksine interfaz evresi meydana gelmez. Zaten interfazın meydana gelmemesinden dolayı, hücreler bir kez daha bölünür ve toplamda 4 yeni hücre meydana gelir.
Profazda, DNA iplikleri kısalıp kalınlaşır, Metafazda, homolog kromozomlar karşılıklı dizilir (Adenin karşısında Timin gibi), Anafazda, homolog kromozomlar bu kez zıt kutuplanır ve Telofazda, çekirdek zarı oluşur. Bundan sonra artık iki yeni yavru hücre meydana gelir. Yukarıdaki evreler bir kez daha olur ve sonuç olarak 4 yeni hücre meydana gelir.
Mayoz II de kardeş kromatitler ayrılır. Mayoz II nin Telofaz I ve Sitokinez evresi aynı zamanda gerçekleşerek iki tane kardeş hücre meydana gelir. Profaz II, Metafaz II evrelerini Anafaz II evresi takip eder.
Mayoz Bölünme ve Evreleri
