Mimar Sinanın Kısaca Hayatı ve Eserleri

Mimar Sinan Kimdir? Kısaca Hayatı
Tarihimizin en büyük ve en yetenekli mimarlarından olan Mimar Sinan, ya da tam adı ile Koca Mi’mâr Sinân Âğâ Sinaneddin Yusuf – Abdulmennan oğlu Sinan, Kayseri Ağırnas’ta 29 Mayıs 1489 yılında dünyaya geldi. Kendisi Osmanlı devletinin baş mimarlığına kadar getirilmiş bir inşaat mühendisidir.
Kanuni Sultan Süleyman zamanında en fazla eseri bırakmasına rağmen, III. Murat döneminde “ustalık” dönemini yaşamış ve ustalık eserlerini ortaya koymuştur. Bu bağlamda Selimiye Cami, kendi ifadesi ile de “ustalık eseri” idi. Kanuni’nin yanı sıra II. Selim ve III. Murat döneminde de baş mimar olarak görev almaya devam etmiştir.
Mimar Sinan’ın Eserleri
Yukarıda saydığımız tasarımların yanı sıra en önemli yapıtları arasında Haseki Külliyesi, Şah Sultan Cami, Rüstem Paşa Cami, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Süleymaniye Cami, Eski Valide Cami ve Selimiye Cami vardır.
Yine Mimar Sinan, Ayasofya’nın restorasyonunda da görev almış ve günümüzdeki haline yakın bir tasvir ortaya koymuştur.
Aslında Mimar Sinan, Türk geleneklerine ve İslam dinine göre yetişse de, kendisi bir devşirme idi ve Ermeni ya da Rum kökenlerinden gelme biri idi. Aynı zamanda Hıristiyan dinine mensup olarak doğmuştu fakat Yavuz Sultan Selim zamanında henüz küçük yaşta iken İstanbul’a getirilmiş ve hünerlerinden dolayı burada devşirilmiştir.
Mimar Sinan, 1588 yılında İstanbul’da vefat etmiş ve kendisinin yaptığı Süleymaniye Cami’nin hemen yanında bulunan bir alandaki sade bir türbede defnedilmiştir.
Mimar Sinan Dünya sanat tarihine girmiş çok önemli bir mimar, çok önemli bir sanatçıdır. Mimar Sinan’ın eserleri bu gün sanat eğitimi veren tüm okullarda ilgi görmektedir.