Müziğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

Müzik bireylerin duygu ve fikirlerini notalar vasıtasıyla ses ve aletlere dökme sanatıdır. Oluşturulan bu sesler dinleyende üzüntü,neşe, korku, heyecan veya başka türden hissiyatlara neden olur. Nasıl ki bir edebiyatçı kendisini kalemiyle ifade ediyorsa; müzisyen de notalarla duygularını dile getirir.

Müziğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

“Müzik ruhun gıdasıdır.” Demiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Gerçekten de müzik ruhun tam da gıdasıdır. Ruh halimiz ne olursa olsun, bu gıda ruhumuzu besliyor. Bizi deşarj ediyor ve daha motive olmuş şekilde bir sonraki ana veya yarına hazırlıyor. Aslında günümüzde her ne kadar müzik anlayışı ve müzik kültürü değişmiş olsa da, yeni kültür ve yeni anlayış da, bundan hoşlanan kişilerin ruhuna işliyor ve insanlar deşarj oluyor.

Sanatçılar ve ses renkleri, müziğin daha değerli olmasını sağlarken, müzikte kullanılan enstrümanlar ve tını da bir yönü ile insanın ruhunu besliyor. Canımızın sıkıldığı ya da çok da havamızda olmadığımız bir anda, müziğe ve sevdiğimiz sanatçının şarkılarına kendimizi bırakırız. Çünkü onda heyecan vardır, yenilenme vardır.

Ruhumuzun beslenmesi demek, aslında yenilenmesi demek. Ruh yenilenir mi? Elbette! Ruhun yenilenmesi, tıpkı şarjı bitmiş bir bataryanın şarj alarak yenilenmesi demektir. Evet batarya aynı bataryadır ancak güçlü ve daha enerjiktir. İşte insan ruhu da evet aynı ruhtur. Ancak müzik ile birlikte ruh canlılık kazanır ve enerji toplar.

Her insanın hayatında önemi olan bir sanatçı ya da daha dar bir kalıpla, bir şarkı vardır. Her o sanatçıya kulak verdiğinde veya istediği şarkıyı açtığında, kan hücrelerinde hareketlilik meydana gelir ve dopamin etkisi ortaya çıkar. Aynı zamanda adrenalinde de müziğin durumuna göre bir artış meydana gelir. İşte tüm bunlar, müziğin ne kadar etkili ve önemli olduğunu göstermektedir.

Beyazokul.com


Müziğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi


Müziğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi
YORUMLAR

  1. BeyazOkul dedi ki:

    Çok teşekkür ederiz Yamaç…

  2. Yamaç dedi ki:

    Müziğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi Hakkında Kısa Bir Yazı
    Müziğin hayatımızdaki yeri ve önemi çok yönlü, çok boyutlu bakış açısıyla değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Müzik gem kişisel hem de toplumsal bir üretimdir. Müzik eserlerini besleyen ögeler de zaten kişisel ve toplumsal yaşantıdır.

    Müzik ruhun gıdasıdır. Müzik, ruhun derinliklerine inen estetik bir salgıdır. Ruhu dinlendirir, besler ve kişiyi çevresiyle uyumlu, barışık hale getirir. Müziğin bir diğer faydası da, diğer insanlarla etkileşim halinde olmasını sağlar. Yani sosyal bir yönü vardır müziğin.

    Müziği, tek bir kişinin yaptığı uğraş olarak düşünmemeliyiz. Müzik tüm dünyadaki insanlara ve kültürlere ulaşma kabiliyeti taşımaktadır. Bir Sivas türküsünü Türkiye’de dinleyip, söyleyen olduğu gibi Japonya’da bir Japon vatandaşı da dinleyebilir ve söyleyebilir. Yine aynı türküyü bağlama eşliğinde söyleyen olabileceği gibi piyano eşliğinde söyleyenler de olabilir…

    Müziğin evrensel özelliği zaten sanatın özelliklerinden biridir. Kaliteli bir müzik eseri ülkelerin tanıtımına büyük katkı sunar.
    Kısacası toparlamak gerekirse müziğin hem bireysel, hem toplumsal önemi vardır. Kişide psikolojik bir rahatlama, çalışmalarında ve günlük hayatında başarı getirir. Müzik toplumsal anlamda bir barış ve kardeşlik, ortak beğenilerin oluşmasına araç olmaktadır.

    Yamaç Demircioğlu
    İstanbul
    (Bu yazı Beyazokul.com’a teşekkür amacıyla yazılmıştır…)