Otizmde Sporun Önemi
Genetik sebeplerden dolayı kaynaklanabilen ve genellikle 3 yaşından itibaren anlaşılabilen rahatsızlık Otizm olarak bilinmektedir. Otizm, bireylerde iletişimi olumsuz yönde etkileyen ve beyin fonksiyonlarının zarar görmesi sonucunda beynin işlevlerini tam manasıyla yerine getirilmemesine sebep olan bir rahatsızlıktır. Otizmli bireylere genellikle Farklı Birey sözcüğüyle hitap edilmektedir. Ancak her rahatsızlıkta olduğu gibi Otizmin olumsuz etkilerini azaltmak için de yapılması gereken bazı eylemler bulunmaktadır.
Otizmin olumsuz etkilerini azaltmak ve Otizmli bireylere olumlu yönde katkılar sağlamak için spor oldukça önemlidir. Otizmli bireylere sporun etkisi oldukça fazla olmakla beraber pek çok yarar da sağlamaktadır. Örneğin; Otizmli bir bireye düzenli spor yaptırılması sonucunda oluşan dikkat eksikliğinin önüne geçilmektedir. Böylece anlatılan ve öğretilen bilgileri daha kolay bir şekilde öğrenebilmektedir.
Spor, Otizmli bireyler için sadece dikkat eksikliğinin giderilmesi açısından olumlu bir katkı sağlamaz. Aynı zamanda tuvalet alışkanlığının kazanılabilmesine, bireyin başkalarına karşı duygularını daha rahat bir şekilde ifade edebilmesine imkan sağlamaktadır. Böylece Otizmin en büyük sorunu olan; sosyal iletişim probleminin önüne geçilmektedir.
Otizmli bireylerde sporun önemi yadsınamaz bir gerçektir. Topluma uyum ve bedensel işlevlerin yerine getirilmesinde yardımcı olabileceği için spor ve aktiviteler önemlidir.
Otizmde Sporun Önemi
