Otizmli Çocuklarda İletişim Becerileri
Otizm erken yaşta tespit edildiği takdirde etkileri asgari düzeye çekilebilir. Erken yaştan kasıt ise 3 yaşına gelmeden çocuğun durumunun tespit edilmesi gerekmektedir. Böylece çocuğun gelişim süreci içerisindeyken gerekli eğitimleri alabilmesi mümkündür. Alınan eğitimler sonucunda otizmli bireyin ileriki yaşantısında yaşam standartları yükselebilecektir. Çocuğun haftalık en azından 20 saatlik eğitim alması iletişim becerileri kazanabilmesi için gereklidir.
Otizmli bireyin özel eğitim alarak çevreye ve topluma adaptasyon süreci kolaylaştırılacaktır. Çocuğun ilgi alanına girecek şekilde bazı eğitimler belirlenmeli ve düzenli olarak uygulanmalıdır. Otizmli çocuğun gelişimi için en önemli eğitimler dil ve konuşma ile uğraşı terapileridir. Bu terapileri yapan uzmanlar çocuğun ailesine ve öğretmenlerine de detaylı olarak bilgi vererek danışmanlık yapmalıdır.
Otizm tespit edilen küçük çocuklarla iletişim kurulabilmesi için rahat bir ortamın hazırlanması gereklidir. Çocukların iletişim konusundaki becerilerinin geliştirilmesi için özel eğitim tekniklerinden yararlanılır. Özel eğitim diğer terapilerle birlikte de verilebileceği gibi tek başına da uygulanılabilir. En önemli özel eğitim programı ise davranışsal yöntem olarak bilinmektedir.
Otizmli Çocuklarda İletişim Becerileri
