Özgüven Nedir? Özgüven ile İlgili Kısa Yazı
Özgüven, kişinin kendine karşı olan güvenine denir. Bir işi yapmada, bu kavram devreye girer ve o işin icra edilmesinde kişiyi teşvik eder. Özgüven, aslında doğuştan olmayan ve insanın zamanla kazandığı tecrübelerden kaynaklı olarak geliştirilen bir durumdur.
Bunda, kişinin yaşadığı tecrübeler çok büyük önem taşır ve bu tecrübelerden elde ettiği fayda da etkilidir. Zira, bir iş eğer yolunda gitmemişse, o tecrübe özgüvene değil hayal kırıklığına ve çekimserliğe neden olur. Bu yüzden, her tecrübe özgüven kazanımı anlamına gelmez. Olumlu tecrübelerin birikmesi buna neden olur ve bu da doğal olarak karşıdakinin tepkisine göre değişkenlik gösterir.
Kısaca Özgüven Nedir?
Kısaca özgüven insanın kendine olan inancıdır. Kendi kendine inanması ve umut dolu olması, kendini tanıması ile mümkündür.
Özgüven, kazanılan bir erdemdir. Bunda da özellikle ebeveynlere çok büyük işler düşmektedir. Küçük yaşta, çocuklarına bir işi yapmakta çekinen ve “O bunu yapamaz, henüz çocuktur” diyen ebeveynler, aslında çocuklarını koruyor olmuyorlar. Aksine çok büyük bir zarar vermiş oluyorlar. Bu yüzden dikkat etmek ve onlara yaşları ve güçleri nispetinde işler vererek başardıklarını göstermek gerekir. Zaten birkaç kez meydana gelen başarı, yavaş yavaş güçlü bir özgüvene dönüşür.
Özgüvene sahip olmakla, böbürlenmek aynı şey değildirler. Kişi aşırı özgüven hırsına sahip olduğunda, bu durum böbürlenmeye neden olabilir. Bu yüzden, özgüvene sahip olmak iyidir ancak bunu çok üst seviyelere taşıyarak kibre dönüştürmek, bir o kadar zararlıdır. Bu yüzden ebeveynlerin, bunun kontrolünü çok iyi sağlamaları gerekir.
Beyazokul.com
Özgüven Nedir? Özgüven ile İlgili Kısa Yazı

Özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmeliyiz.