Sağır Duymaz Uydurur Kompozisyon
Sağır duymaz uydurur adlı atasözü için bir kompozisyon hazırladık! Atasözlerinin dilimizdeki yeri ve önemi büyüktür. Bir konuda sıkıştığımızda anlamı güçlendirmek, pekiştirmek ve bulunduğu ortamı en iyi şekilde ifade edebilmek için atasözlerine başvururuz.
Sağır Duymaz Uydurur Kompozisyonu
Komşularımızla, akrabalarımızla ya da tanıdıklarımızla iletişime geçerek karşılıklı olarak sohbet ederiz. Kimi zaman yan yana olsak bile karşımızdakinin konuştuğunu duymayız. Kimi zaman da bazı konuşmalar yapılırken bilmediğimiz bir olayla ilgili birkaç cümle duyduğumuzda hemen olayın gidişatını kendimize göre yorumlarız. Böylece kurduğumuz ilişkilerde bazen anlam karmaşası veya yanlış iletişim kurma gözlenebilir.
Atalarımız insanların birbirini duymayarak yanlış anlaması, olayları tam bilmeden kendince yorumlar yapmasını anlatmak için sağır duymayınca uydurur sözünü kullanmışlardır. Bu sözle aslında iki farklı anlam karşımıza çıkmaktadır. İlk anlamı mecaz kullanılmadan ortaya çıkar. Gerçekten sağır olan bir kişinin insanları duymayarak ağız hareketleri ve mimiklerden yola çıkarak anlamaya çalışmasıdır. İkinci anlamda ise; olaylara dair ayrıntılı bilgiye sahip olmayan kişilerin kendince olayı yorumlaması anlatılmaktadır.
Bu atasözüne örnek olarak; birkaç kişinin bir araya gelerek konuşmasını örnek verebiliriz. Konuşan grup belli bir konu üzerinde söyleşi yaparken içeriye farklı bir kişi gelince hemen sohbetlerini kesebilirler. İçeriye yeni gelen kişi de ne kadar cümle duyduysa onları aklında toparlayarak kendince yorum yapar.
Sağır Duymaz Uydurur Ana Fikir
Sağır duymaz uydurur atasözünün ana fikri; Bu atasözünün anlamı iki şekilde karşımıza çıkar. Birincisi: Gerçekten sağır olan insanların karşındakinin ne söylediğini jest, mimik ve ağız hareketlerinden yola çıkarak anlamaya çalışmasıdır. İkincisi: Olay hakkında bilgisi olmadığı halde kendine göre yorumlamasıdır.
Atasözü Nedir
Atasözü nedir, diye merak edenler için; genellikle deneyim ve halk bilgeliğini yansıtan, öğüt verici veya belirli bir durumu özetleyen, kuşaklar boyunca aktarılan kısa ve özlü deyişler olarak bilinir. Toplumların kültürel mirası içinde önemli bir yeri vardır. Genellikle günlük yaşamda iletilen bilgileri, öğretileri ve deneyimleri içermektedir.
Sağır Duymaz Uydurur Kompozisyon
