Tornet Nedir, Nasıl Yapılır, Tornet Yarışları

Geleneksel çocuk oyunları içerisinde önemli bir yeri olan tornet nasıl yapılır? Tornet sürmenin püf noktaları nelerdir, iyi bir tornet nasıl yapılır?

Şu anda 30-40lı yaşlarda olup da çacukluğu taşrada, kenar mahallerde geçen kişilerin iyi bildiği bir nevi küçük arabadır tornet. Benzinsiz, ayak desteğiyle giden eğimli yollarda hızlanan çoğunlukla ahşaptan yapılmış bir araç olan tornet…  Paten, kaykay, scooter kullanan şimdiki çocukların tornet hakkında bilgileri elbette ki sınırlıdır. Babalarından hatta dedelerinden dinledikleri anılardan bildikleri kadar, merak edip internette arama yaptıysalar ancak o zaman bilirler torneti.

Tornet için sadece maddi imkansızlıktan dolayı demek haksızlık olur. Tornet yapmak, tornet sürmek, ipinden bir yere bağlamak başlı başına bir eski zaman çocukluk tutkusudur. Öyle bir tutkudur ki yerini ne bisiklet doldurur ne de akülü arabalar…

Tornet Nasıl yapılır?

Tamamen kişisel zevke göre dizaynı düşünülmüş bu araç genelde 40-50 cm uzunluğunda silindir şeklinde bir cisme (sopa) takılan arkada iki tekerleği  önde yine aynı ebatlarda kalın bir sopaya takılan bir tekerlek olan yüksekliği de tekerlek boyunda olan bir nevi oyuncak arabadır. Genellikle üç tekerlekli olur önde bir arkada iki tekerlek… Tornet tekerleği normal lastik bir tekerlek değil bilye adı verilen rulmanlardır.

Rulman, Tornet Tekeri Bu rulmanlar kamyonlardan, otomobil veya traktörlerden bozuk olduğu için atılan rulmanlara çocuklar bilye veya bilyeli tekerlek demekteydi. O dönem bu rulmanlar epeyce pahalı olduğu için bozulmuş olanları kullanılıyor, zaten yetiyordu. Değişik boyutları vardı ve bu bilyelerin yüksekliği aynı zamanda tornete binen kişinin yerden ne kadar yüksekte oturacağını belirliyordu.

Tornet yapımı için en önemli araç üç tane bilye yani rulman. Tekerleri bulduktan sonra geriye tahta parçaları, çivi ve belki de küçük bir münder kalır. Tekerler gövdeye monte edildikten sonra esasen tornet sürülmeye hazırdır ancak bir yönlendirme kolu (gidon), bir tahta parçasıyla el freni yapmak sıradan işlemlerden olur. Dilerseniz üç tekerin üzerindeki tahtanın da üzerine bir koltuk bile ekleyebilirsiniz.

Tornet Bakımı

Tekerlerin iyi çalışması için metalden oluşan bilyelerin paslanma olasılığına karşı arada yağlanması gerekli.  Arabalar için kullanılan yağlar yanında zeytin yağı da işi görebilir. Böylece tornet tekerleri paslanmaz ve tabi ki daha hızlı bir tornete dönüşür.

Tornet Yarışı

Tornet sürmenin en büyük zevklerinden birdir tornet yarışı.  Tornetin bilyeleri büyükse ve yeniyse geriye sürücünün dikkati ve ustalığı kalır.


Tornet Nedir, Nasıl Yapılır, Tornet Yarışları


Tornet Nedir, Nasıl Yapılır, Tornet Yarışları
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.