Zihinsel Engelli Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Zihin engelli çocuklar, yardıma ihtiyaç duymakta ve ihtiyaçlarını karşılamada gerçekten de çok zor durumdadırlar. Bu durumda onlara yardımcı olmak ve onları mümkün olduğunca bazı hayati konularda eğitmek gerekir. Tabii ki onlardan normal insanların yaptığı her şeyi beklemek zor ve hatta imkansız olabilir.

Fakat yemek yemek, su içmek, oturup kalkmak ve tuvalet eğitimi gibi eğitimleri alarak buna göre hareket etmelerini sağlayabilirsiniz. Bu noktada tuvalet eğitimi çok önemlidir. İşte biz de bu yazımızda sizlere engelli yakınlarınız için tuvalet eğitimini nasıl vereceğinize değineceğiz.

Zihin Engelli Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Öncelikle bu durumlar davranışsal yaklaşımlar uygulanarak çözülebilir. Davranışsal yaklaşımlarda da ödül ve ceza yöntemi söz konusudur. Elbette ödül derken çok büyük ödüllerden ya da ceza derken, hayati bir cezadan bahsetmiyoruz. Yaşı ve durumu ile ilgili ceza ve ödüllerden bahsediyoruz.

Öncelikle, genelde çocuğun günde 4-5 kez küçük tuvalet ve 1 defa da büyük tuvalete gittiğini düşünerek ilk 7-15 günlük bir tuvalete gitme saati çizelgesi belirlenir ve buna göre eğitim verilir. Daha sonra bu bir süre sonra kendiliğinden oturmaya başlar. Bundan sonra mesanesinin ve bağırsaklarının kontrolünü anlar ve tuvaleti tek başına yapmayı öğrenir.

Kuruluk kontrolü ise, jest ve mimiklerle gösterilir ve engelli kişi de bunu taklit eder. Aynı zamanda eğer altı kuruysa, bu durumda ödül verilebilir. Islak ise ufak bir ceza verilebilir. Bu sayede artık çocuk tüm ihtiyacını görmeyi öğrenir.

Beyazokul.com


Zihinsel Engelli Çocuklarda Tuvalet Eğitimi


Zihinsel Engelli Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
YORUMLAR

  1. Berkenesin annesi dedi ki:

    Çocuğum 8 yaşında görme ve konuşma engelli.
    Duyuyor,ancak konuşmuyor.Basit komutları yapabiliyor.Sese yöneliyor,acıktığını elimizi çenesinin altına götürerek ifade ediyor.
    Çok uğraşıyorum ancak klozete ve tuvalete oturtamıyorum.
    Klozete oturuyor ancak bir kaç saniye.
    Zaten normalde de sürekli ayakta çok nadir oturur.Ben de eğitimciyim ancak hiç başarılı olamadım.Çünkü branşım değil.
    Neler yapabiliriz.Bir ara not tuttum,fakat büyuk tuvaletini yaptığı zamanlar çok farklı,damak yarığı olduğu için sıvı ve mamayla besleniyor.Çok sık kabızlık sorunu yaşıyoruz.Fikirleriniz bizim için önemli.Teşekkür ederiz

  2. Berna dedi ki:

    istediğini yaptıramayınca çocuk farklı yöntemlere baş vurabilir. Ağlama, yıkıp dökme, vurma veya altına tuvaletini yapma v.s. Çocuğun yaptığı bu davranışlar bir direnç/direnme göstergesidir. Eğer anne-baba pes ederse çocuk galibiyetini ilan eder ve yaptığı davranışın işe yaradığını görünce her defasında olumsuz davranış pekişerek devam eder…. Ortama ve çocuğun özelliğine göre anne-baba duyarsızlaşarak davranışı söndürmeye gidebilir. Ortam düzenlenerek yıkıp-dökmesi görmemezlikten geline bilir. Vurma abartılı, zararlı değil ise ilgisiz kalına bilir… v.s. Gene aynı şekilde zor bir süreç olmakla birlikte, ortam düzenlenerek, anne-baba enerjisini toplayarak sabırla altına yapmasında tepki göstermeye bilir. Soğuk kanlı bir şekilde tane tane kızmadan altına yaptığın için, (istediği verilmeden) ilgi duyduğu bir nesneden, yemekten, ortamdan uzaklaştırılarak ceza verilebilir. Çocuktan çocuğa değişmekle beraber hiç bir şey olmamış gibi de davranılabilir. Olayı unutmaya doğru kızmadan (istediği bu zaten) altı değiştirilebilir. Tabi bu yöntemler çocuktan çocuğa ve ortama göre değişkenlik gösterileceği unutulmamalı. Anne- baba bu konuda iyi gözlemleyerek uygun yöntemi bulmalı….

  3. beroberk dedi ki:

    istediği olmayın ca altına tuvaletini yapan bir ağır düzeyde zihinsel engelli çocuğa neler yapılabilir davranışı nasıl ortadan kaldırılabilir

  4. orçun dedi ki:

    Tuvalet eğitimi çok önemli.

  5. Figen dedi ki:

    Tuvalet eğitimi sorununu gidermek şart. Bir eğitimci olarak tuvalet becerisi kazandırılmamış öğrencilerin ilköğretime kaydedilmesine karşıyım.

  6. yasemin dedi ki:

    Hafif duzeyde mental özru olan bir bireye tuvalet becerisıni kazandırmak ıcın hangi uygulamayı yapmak gerekir.