Ziya Gökalpin Hayatı ve Eserleri

Ziya Gökalp’in Hayatı
Ziya Gökalp, 23 Mart 1876 yılında dönemin Osmanlı topraklarından olan Diyar-ı Bekr’de (Diyarbakırda) dünyaya geldi. Türk yazar ve şair kişiliğinin yanı sıra toplum bilimci ve siyasetçi olarak da bilinir. TBMM’de milletvekilliği de yapmış ve Türk milliyetçiliğinin babası olarak da kabul edilmiştir.
Çermik’te dünyaya gelen Ziya Gökalp, Kürt veya Zaza mı olduğu halen tartışmalı biridir. Babasının Suriye Türkmenlerinden olduğu düşünülmektedir. Annesi ise Zeliha Hanımdır. İlk öğrenimini Diyarbakır Rüştiye-i Askeriyye’de tamamladıktan sonra İstanbul’a gelmiş ve burada geleneksel islam ilimlerini öğrenmiştir.
Hacı Hasip Bey bu bağlamda Gökalp’e akıl hocalığı ve öğretmenliği de yapmıştır. İstanbul’da eğitimine devam ettiği süreçte önemli ilimler öğrenmiş ve Arapça ile Farsçayı bu süreçte öğrenmiştir. Daha sonra ise tasavvufi yönü nedeni ile İstanbul’un önemli medreselerin görev alana Abdullah Bey ile tanışmış ve kendisinden Fransızca da öğrenmiştir.
Ekonomik sıkıntılar yüzünden daha fazlasını yapacak gücü olmamasına rağmen Doktor Abdullah Cevdet Bey, ona yardımcı olmuş ve evlenmesini de sağlamıştır. Baytar Mektebi’ne kayıt yaptırdıktan sonra buradaki özgürlükçü hareketlerle tanışmış, sonrasında siyasi eğilim göstermiştir. Bu bağlamda diğer gruba mensup kişilerin tutumlarından ve İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılmasından dolayı milliyetçiliğe bir hayli merak salmıştır.
İstanbul milletvekilliği de yapmış olan Ziya Gökalp, 25 Ekim 1924 yılında İstanbul’da vefat etti. En önemli eserleri; Kızıl Elma, Altın Işık, Üç Cereyan, Limni ve Malta Mektupları gibi eserlerdir.
Beyazokul.com